Nattarbete


Nattarbete

Dygnsrytmen skapas av hjärnans "inre klocka" och påverkas av det ljus som träffar näthinnan. Denna interna klocka reglerar bland annat produktionen av melatonin, som är en typ av sömnhormon som produceras av tallkottkörteln under natten. Om den interna klockan exponeras för ljus på natten, hämmas produktionen av melatonin. Människor som har en normal dygnsrytm är vaken under dagen och sover på natten. Detta förändras för varje år i vårt moderna 24-timmars samhälle.

Vid nattarbete är kampen mot trötthet stor genom att den naturliga melatonin produktionen är störst när det är mörkt ute. Människor som arbetar på natten behöver vanligtvis cirka en vecka för att återgå till normal dygnsrytm, vilket då är på deras lediga dagar.

Botemedel mot trötthet

En kombination av sömnglasögon och ljusterapi kan hjälpa nattarbetare att reglera sin dygnsrytm och sömnmönster så att de får en kvalitativ sömn, dels inför nätter de ska arbete men även inför sina lediga dagar.

Om du tillexempel arbetar 21:00 till 06:00 är det en bra idé att få ljusterapi innan du kommer till jobbet. Då tror kroppen att den bör vara vaken. Dessutom är det en stor fördel om möjligt att fortsätta exponeringen av starkt ljus medan du arbetar. Det starka ljuset håller dig vaken eftersom det innehåller blått ljus som hämmar produktionen av melatonin, kroppens naturliga sömnhormon.

När ditt nattpass slutat bör du bära Health Eyewear som blockerar allt blått ljus, vilket genererar en ökad produktion av melatonin, så det blir lättare att somna - glasögonen gör kroppen redo att sova.

Det kan både rädda liv och stora summor pengar genom att införa åtgärder som tar hänsyn till den mänskliga dygnsrytm. Vilket samhället redan nu märker är en stor stor utmaning i vårt alltmer utbredda 24-timmarssamhället.