Digitalt ansträngda ögon


Digitalt ansträngda ögon

Vad menas med digitalt ansträngda ögon?

Digitalt ansträngda ögon är tillfälligt obehag som följer efter två eller fler timmars användande av digitala enheter. En mängd olika elektroniska apparater kan orsaka digitalt ansträngda ögon, inklusive tv, stationära och bärbara datorer, smartphones, läsplattor, surfplattor och spelsystem, särskilt när de används samtidigt eller när du byter upprepade gånger från en enhet till en annan.

Vilka är symptomen på digitalt ansträngda ögon?

  • Röda, torra eller irriterade ögon
  • Suddig syn
  • Ögontrötthet
  • Smärta i rygg, nacke och skuldra
  • Huvudvärk

Vad orsakar digitalt ansträngda ögon?

Digitalt ansträngda ögon orsakas inte av en isolerad händelse eller beteende. Irritation och obehag kan vara resultatet av många saker. Digitala enheter har ofta pixlade bilder som kan vara svåra att läsa och orsakar att våra ögon får påfrestningar från den precisa fokuseringen som krävs. Irritation kan också uppstå vid felaktigt användande av enheterna - genom att hålla dem i fel vinkel eller för långt ifrån våra ögon. Blått ljus, även kallad artificiell belysning (HEV), är en annan orsak till Digital Eye Strain. Det avges av digitala anordningar och ökar påfrestningarna på ögonen mer än andra färger som har en längre våglängd. Det kan också bidra till problem med synen, såsom grå starr och åldersrelaterad maculadegeneration.

Digitalt ansträngda ögon kan också förvärras hos vuxna som bär glasögon på recept. Detta beror på att de korrigerande linser de bär är ofta inte avsedd för att titta på halvdistans på datorer och elektronik.

Förhindra digitalt ansträngda ögon

Digitalt ansträngda ögon kan förebyggas genom att begränsa den digitala medieanvändningen, men för de allra flesta svenska som inte kan minska användningen, finns det flera sätt att minska påverkan på dina ögon.

Börja med att uppmärksamma din kropp. Smärta i ögonen, nacke, huvud och skuldror är varningssignaler att du har Digital Eye Strain..

Håll dig på avstånd 
Placera enheten så det finns tillräckligt avstånd mellan ögonen och skärmen.

För datorer
Förläng avståndet när du sitter framför datorskärmen. Rätt avstånd att sitta från skärmen är när du bekvämt kan placera handflatan platt på skärmen, som om du gör ”high five” med skärmen.

För handhållna enheter
Håll enheten strax under ögonhöjd och på ett avstånd som fortfarande gör det möjligt att bekvämt läsa på skärmen.

Justera ljusstyrkan
Justera ljusstyrkan på skärmen genom att kontrollera enhetens kontrollinställningen. Överväg att ändra din bakgrundsfärg från ljust vitt till en svalare grå.

Rengör din skärm
En dammfri, kladdfri skärm bidrar till att minska bländning.

Dimljus
Minska mängden ljus som konkurrerar med din enhets skärm. Försök exempelvis att undvika direkt solljus när du använder din digitala enhet. Detta kommer att bidra till minskad bländning och ansträngda ögon.

Justera skärmen
Oavsett vilken typ av enhet du använder, bör digitala skärmar alltid vara direkt framför ansiktet och strax under ögonhöjd.

Öka textstorlek
Prova att öka textstorleken för att bidra till att bättre definiera skärminnehållet och för att göra den visuella upplevelsen mer bekväm för ögonen.

Bär datorglasögon
Dator glasögon är en alltmer populär lösning för att minska både digitalt ansträngda ögon och de potentiellt skadliga effekter som ökad digital användning kan ha på synen. De hjälper ögat att anpassa sig till skärmar som avger artificiell belysning, såsom datorskärmar, smartphones, surfplattor och tv-skärmar. Health Eyewear finns med eller utan recept. De ser ut som vanliga glasögon, men skillnaden är i linsen. Glasögon har en antireflexbeläggning som bidrar till att bekämpa ansträngda ögon genom att mildra reflexer från hård belysning inomhus och utomhus och förbättrar den visuella kontrasten. Glasögon har även linser som selektivt absorberar skadligt blått ljus, vilket hindrar den från att komma in i hornhinnan och orsaka ögonskada.

Blinka oftare
Stirrar du på en digital skärm minskar du antal blinkningar, vilket gör ögonen torra. Påminn dig själv att blinka oftare, vilket också hjälper ögonen att om fokusera.

Ta en 20-20-20 paus
Arbeta 20 minuter, ta en 20-sekunders paus och titta på något med 20 meters avstånd. Även korta pauser gör en enorm skillnad.

Gaming

Health Eyewear skyddar dina ögon och ger dig en bättre visuell upplevelse framför skärmen. Dessa glasögon är speciellt framtagna för att jobba tillsammans med ögonen, den optiska nerven och hjärnan när du sitter långa stunder framför de upplysta skärmarna.

De reducerar bland annat ögontrötthet och huvudvärk samtidigt som glasögonen ger dig skarpare detaljer, tydligare bild och ökar din visuella uthållighet. Slipp trötta ögon och huvudvärk framför skärmen och upplev istället en bättre visuell upplevelse utan besvär!